Свойства и факти за водата

09.10.2016
Свойства и факти за водата
Можем ли да си представим днешното ежедневие без душ? Разбира се, че не! Освен, че хигиената е много важна, както за нашето здраве, така и за самочувствието ни и отношението на другите към нас. Освен всичко едва ли има нещо по-отпускащо от горещ душ в края на натоварен ден. Това е времето за нас, където да премисляме, да се отпуснем и да се насладим на края на тежкия ден. Различните варианти за обзавеждането на банята, видовете вани, душ кабини и душ паравани правят банята още по-специално място на нашия дом. Съществуват безкрайно много начини да направим банята уютна, приятна и удобна според нашия вкус и въображение. Предпочитанията на хората са  все повече и все по-разнообразни. Освен всичко самата вода има много интересни и полезни свойства и действа положително не само, когато се пие. Всички знаем, че още по времето на бабите и дядовците ни, при измръзване на краката са ги потапяли в гореща вода и сол. Този  метод се използва и до ден днешен, но постепенно употребата на водата за нужди, различни от къпането, зачестява все повече. 

За терапевтичния ефект на водата има много доказателства.  Така наречения хидромасаж е достоен да осигури пълен релакс. Той е познат на човечеството от векове назад . Още в древна Гърция са използвали водни процедури и масажи за лечения.  Освен успокояващото действие, което гарантира , този вид процедура е много полезна защото отпуска мускулите и спомага за физическата и умствена активност. Знаете ли, че първата хидромасажна вана се появява на Американския пазар през 1955 година. Измислена е от братята Джакузи, които са имали фабрика за хидравлични помпи и създават подводна помпа за вана, защото единия от братята Кенет Джакузи  е бил болен от болестта ревматоиден артрит. Това е системна автоимунна болест, която причинява хронично (дългопродължаващо) възпаление на ставите. Ревматоидният артрит може също да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло. До ден днешен водните масажи се използват за рехабилитация, за възстановяване на тялото след бременност и раждане. Хидромасажите дават удивителен ефект и при борбата с целулита. 

Сигурно сте чували за теорията, че водата е най-древното лекарство. И едва ли това не е вярно. Все пак тази течност ни придружава от самото ни зачеване. Малко хора знаят, че причина за главоболието на първо място може да бъде обезводняването. За това е важно още с отварянето на очите ни сутрин да изпием бавно чаша вода. Организмът се обезводнява по време на сън и преди да вземете хапче за главоболие сутрин, първо пробвайте с 1-2 чаши вода. Освен това редовното хидратиране спомага за свежия тен на кожата и е изключително важно при борбата с грипни болести и хрема. 

 Упражненията във вода са много полезни и дават голям  резултат  заради съпротивлението, което прави всяко едно  движение по-сложно за изпълнение. Не пропускайте  възможност да се  възползвате от морето или басейна и да  съчетаете полезното с  приятното. Ще се убедите как  с  няколко лесни упражнения ще  стегнете дупето и бедрата си  за кратко време. Ходенето и  тичането под вода може да  изглежда малко налудничаво, но  върши идеална работа за  стягане на дупе и коремни мускули.
 Както цял свят знае, китайците и японците пият горещ чай ,  докато се хранят. Това е така, защото те вярват в силата на  топлата вода, която пият веднага след събуждането си.  Доказано е, че това дава много положителни ефекти върху  язви,  гастрит, кръвно налягане, запек, диабет, очни болести,  менструални болки и дори рак. Те също съветват да избягваме  студената вода веднага след хранене, защото тя забавя храносмилането и втвърдява мазнините.  Докато спим, тялото ни се очиства от токсините, именно заради това пиенето на вода след сън е толкова полезно.
 

 Водата е най-ценния ресурс на Земята. Ето няколко интересни  факта за водата, за които може би не сте чували:
 1.  1. 30% от сладката вода се намира под земята.
 2.  2. Приблизително 400 милиона литра вода се използват в  САЩ на ден.
 3.  3. Почти половината от водата, която използват  американците е за производството на електроенергия.
 4. Водата може да  разтвори повече вещества, отколкото всяка друга течност, включително  и сярната киселина.
 5. За да се създаде една халба бира отнема 20 литра вода.
 6. 780 милиона души нямат достъп до подобрен източник на вода.
 7. С  1/3 от парите, които светът харчи за бутилирана вода за една година, могат да се платят проекти осигур яващи вода за всички, които се нуждаят.
 8. Мръсната вода убива по 200 деца всеки час.
 9. Mедузите и краставиците са 95% вода.
 10. 70% от човешкия мозък е вода.
 11. 80% от всички заболявания в развиващия се свят са свързани с  недостатъчния прием на вода.
 12. В някои страни, по-малко от половината от населението има достъп до чиста вода.
 13. $ 260 милиарда е очакваната годишна икономическа загуба от лошото водоснабдяване и канализация в развиващите се страни.
 14. Средната цена за вода, подавана към дома в САЩ е около $ 2,00 за 1000 литра, което се равнява на около 5 литра за една стотинка.
 15. Човек може да живее около месец без храна, но само една седмица без вода.
 16. Водата се разширява с 9%, когато замръзва.
 17. Налице е приблизително същото количество вода на Земята сега, каквото е имало преди милиони години.
 18. Американците пият повече от един милиард чаши чешмяна вода на ден.
 19. 85% от населението на света живее в най-сухата половина на планетата.
 20. Тридесет и шест държави очакват недостиг на вода през 2016.
 21. Отнема около 12 литра на ден, за да се поддържа човек (тази цифра отчита всички употреби за вода, като пиене, канализация и производство на храни).
 22. Ако приемем, че цялата вода на земята  е четири литрова кана, то чистата вода, която ние можем да пием се равнява на една супена лъжица.
 23. Водата регулира температурата на Земята.
 24. В период от 100 години, една молекула вода прекарва 98 години в океана, на 20 месеца, като лед, около 2 седмици в езера и реки, и по-малко от седмица в атмосферата.
 25. Пиенето на твърде много вода може да бъде фатално (известнo e като водна интоксикация).
 26. Има повече прясна вода в атмосферата, отколкото във всички реки на планетата, взети заедно.
 27. Спукан кран, който капе с една капка в секунда може да губи повече от 3000 литра годишно.
 28. Две трети от населението на света се очаква да се изправи пред недостиг на вода до 2025 г., според ООН/.
 29. Водата покрива 70,9% от повърхността на планетата.
 30. Деветдесет и седем процента от водата на Земята е солена вода; водата в земните езера, реки, потоци, езера, блата, и така нататък представлява едва 0,3% от световната прясна вода. Останалото е затворено в глетчери или е под земята.
 31. Ако всичката водна пара в атмосферата на нашата планета падне като вода наведнъж и се разпредели равномерно ще покрие само земното кълбо с около 25,4 мм от вода .
 32. Тъй като средно кранчето пуска 2 литра вода на минута, можете да спестите до четири литра вода всяка сутрин, като спирате чешмата, докато си миете зъбите.
 33. Течаща тоалетна може да губи до 200 литра вода всеки ден.
 34. В банята се използват до 70 литра вода; петминутен душ използва 10 до 25 литра
 35. Първите водни тръби в САЩ са направени от вдлъбнати трупи.
 36. Около 1 609344 км е дължината на всички водопроводи в САЩ и Канада, което е достатъчно да обиколи земното кълбо около 40 пъти.
 37.  Около 1,8 милиона души по света пият вода, която е замърсена с фекалии.
 38. Като цяло, един американски жител използва около 100 литра вода на ден.
 39. Почти 800 млн души от световното население нямат достъп до чиста, питейна вода. Това е повече от два пъти над населението на Америка. Повечето от нас вероятно потребяват повече вода преди обяд, отколкото тези хора използват за един месец
 40. Почти 3 ½ милиона души умират всяка година заради  недостига на вода и поради  санитарни и хигиенни причини. Почти всички от тях (99%) са в развиващия се свят.
 За повечето от нас вероятно няма никакъв проблем, когато  имаме нужда от вода, по всяко време на деня и нощта да се  сдобием с нея. Чистата и безопасна вода тече директно от  нашите кранчета и ние можем да я използваме, както за миене и  готвене, така и за пиене и то на доста достъпни цени. Може би  не осъзнаваме, колко голямо богатство е това! Трябва да бъдем  щастливи от възможностите, които имаме пред себе си и да се  възползваме максимално от тях. У  нас водните ресурси са  разпределени неравномерно, но за сметка на това са уникални,  красиви и са един от примерите за нашата божествена природа.  България е наредена и с много минерални извори, които лекуват  почти всякакви болести. Но освен това, ние можем да се  възползваме от свойствата на водата дори и в собствените си  домове. Достатъчно е само да имаме подходящата душ кабина и  температура на водата и можем да си направим терапия сами. За щастие вече можем да се възползваме от възможността да слушаме любимата си музика и да вдишваме любимите си аромати, докато взимаме един хубав, отпускащ, масажиращ, дълъг и релаксиращ душ след тежкия работен ден.

Архив новини