Каква е най-добрата температура на водата за Вашата баня или душ?

29.11.2016
Каква е най-добрата 
температура на водата за 
Вашата баня или душ?
Каква е най-добрата температура на водата за Вашата баня или душ кабина?

Докато някои се застъпват за ползите от къпане в много гореща или много студена вода, магическото число е 44.44 º С.
Малко неща могат да Ви накарат да се почувствате толкова   добре, така както един горещ душ в студен ден. Но точната температура за къпане е предмет на разгорещени спорове,   още от Древен Рим. Експертът д-р Melissa Piliang,  дерматолог от клиника в Кливланд, дава обяснение защо младите могат да се справят с топлината по-добре от старите хора и разкрива, защо 44.44 º С е магическото число.

"Топлата вода от чешмата може да бъде по-висока от 60º С , но повечето лекари препоръчват да настроите бойлера в     дома си до 48 º С, за да се предотврати изгаряне на кожата", казва д-р Piliang. Оптималната температура необходима за отмиване на мръсотията от околната среда и бактериите, които се наслояват по кожата ни е 44.44 º С или по-ниска, казва тя. "Въпреки, че ще трябва да сложите термометър под кранчето, за да получите точната цифра." При вземане на душ или вана, "водата трябва да е приятна и не много гореща", допълва тя.

"Епидермисът има външен мастен липиден слой за защита,  който предпазва тялото ни от микроби и поддържа кожата  ни хидратирана," казва д-р Piliang. Тя сравнява мастния слой  на кожата с маслото върху ножа: "Маслото остава на ножа,  ако го поставите под студена вода, но се разтваря под  гореща струя". По подобен начин работи и нашата кожа.

При по-младите хора, кожата ще замени липидния слой по-бързо, отколкото при по-възрастните хора. "С напредване на възрастта, ние имаме по-малка толерантност към гореща вода, което може да доведе до сухота, сърбеж, зачервяване на кожата и е възможно да придизвика появата на екзема. "Дори овлажняващите продукти няма да набавят необходимите натурални масла на организма." 
Някои от пациентите на д-р Piliang и съобщават, че преминавайки от един успокояващ, топъл душ към студено изплакване придава по-блестящ вид на кожата.

"Измиване на лицето под душа с топла вода при 44.44 º С,   последван от студена струя може да помогне за отваряне на порите, за тяхното по-добро почистване, което придава по   здрав вид на кожата на лицето" - казва тя.
Дерматолозите определят за студена, водата с температура около 21 º С, макар че някои лекари биха могли да поставят и по-ниска стойности.

 

 

 
 
Архив новини