Всичко, което не знаете за душ кабините

10.09.2016
Всичко, което не знаете за 
душ кабините
Всички знаем значението на думата „Душ”. Ако трябва да сме по-подробни тя идва от френското douche , което означава водосточна тръба. По определение душа е санитарно съоръжение, намиращо се обикновено в баня, което позволява къпане и/или водни процедури с помощта на водна струя с различна темпаратура и налягане. Съвременния човек познава много видове душове и начини на моделиране на банята. Някой предпочитат обширни бани с душ за стената, други  вани или душ кабини.

Към края на миналия век, популярност придобиха душ кабините и станаха предпочитани в повечето домакинства, защото са затворени пространства и ограничават мократа част от помещението. Освен това душ кабините допринасят за добрия вид на банята ни. Има хора,които предпочитат стъклените прегради, тъй като те дават усещането за пространство и свобода. И в двата случая акцента е върху това, че дневната доза душ е подарък и ние трябва да се погрижим за максималното ни удобство и удоволствие. Все повече видове на душ  и душ кабини можем да открием на пазара.  В зависимост от цената се определя класа – нисък, среден или висок, в зависимост от предпочитанията ни избираме такава с повече или по-малко екстри. Душ кабините от по-висок клас имат  няколко водни струи, панел за хидро масаж, а някои дори вградено радио и вградена система за вентилация.Техническите качества на избраната от нас душ кабина, зависи от класа и цената.
Като конструкция, повече душ кабини представляват : душ корито, механичко тяло ( то предпазва от попадането на водата в банята), система за разпръскаване на водата и различните екстри. Поддушивите корита обикновено са от фаянс или санитарна пластмата, като те служат за събирането на използваната вода и насочването ѝ към сифона на банята. По-високите класове душ кабини предлагат специални системи за приплъзване, за да не се пързаляме вътре, системи за масаж на краката, за затопляне или с по-бърза  кондензация.
Механичното тяло обикновено е стъкло, наподобяващо стъклата на автомобилите, за да се разпада на малки парченца с цел безопасност. Стъклата най-често са прозрачни и са температурно закалени. Разновидностите са много. 

Като започнем от формата ( овални, кръгли, квадратни), та чак до устойчивостта на чупене  и т.н. Може да имат най-различни декоративни елементи и ефекти в зависимост от предпочитанията на потребителя. Най-евтините варианти на душ кабини  са с прозрачни пластмасови механични тела, но това не прави удобството на самата душ кабина по-малко, защото основната цел да се запази другото пространство сухо е изпълнена.
Най-важната функция на душ кабините изпълняват самите системи за разпръскване на водата. Какъв вид система ще имаме, също зависи от класа и цената на избраната душ кабина. Има огромно разнообразие в избора на душ. От обикновения душ имитиращ дъжд, до масажни душове, с кръгли форми, с различни функции на пръскането и т.н.
Ще ви представим няколко интересни вида душове.  Започваме с дигитиалните ( или цифрови) душове. Цифровите душове предлагат ненадмината комбинация от състоянието на  технологията , стилния избор , свобода и лекота при инсталиране .  При този тип душове регулирате температурата  и силата на водата, чрез дигитален панел, който се поставя на стената. Може да бъде поставен на 10метра от самия душ, което позволява голяма свобода и пространство във вашата баня.Друг интересен вид душ е електрическия. При електрическите душове водата  е студена и се нагрява при желание. Те са изключително удобни, защото са лесни за инсталация, водата се награвява на момента, което е много енергоспестяващо. При тези душове също има достатъчно разнообразие, за да може да угодите на вкуса си за стил и красота.
Има душове, които черпят едновременно от топлата и студена вода, като ги смесват и  обикновено доставят по-високи скорости на потока.  Този тип наречен „миксер” е идеален за домове с големи запаси от топла вода, например парен котел.
При силовите душове, пък отново има черпене от двата запаса на вода (топла и студена), но при тях има интегрирана помпа, която да увеличи силата на потока.Те са подходящи за системи с ниско налягане на водата.
Един от най-новите видове душове са Еко душовете. Те разполагат с фабрично монтиран регулатор на потока, с акцент върху ефективното използване на водите. Намаляват с до 50% потреблението на водата в сравнение с обикновените и миксер душове.
Когато дойде момента за основен ремонт на банята е хубаво да помислите подробно върху избора на душ. Дали ще бъде душ кабина, душ със стъклена преграда или просто обикновен душ трябва да решите преди започването на ремонта, за да предприемете най-правилните действия. Всичко зависи от това с колко място разполагате, с какви средства и какви са вашите лични предпочитания.


  Ето и няколко прости съвета, с които да превърнете вашата баня в любимо място от дома:
  1. Изберете стил.
Според мястото, с което разполагате преценете добре, дали това, за което мечтаете ще е подходящо за вашата баня. Ако искате вана, но помещението не го позволява, може би е по-добре да изберете рационален вариант. Душ кабина или стъклената преграда могат да бъдат разкошен вариант, ако банята и тоалетната са в едно помещение. Разбира се, най-приятна остава частта с избора на цвят и декорации.
  1. Не превишавайте бюджета!
Този съвет е насочен повече към дамите. Много често определния бюджет не стига за това, което искаме, защото в повечето случай изникват допълнителни идеи и желания в хода на търсенето. Хубаво е да се целим крайния резултат да не надвиши предварително уточнения бюджет и да не залитаме прекалено много по странични глезотийки, които обикновено не са никак евтини. Една бяна може да бъде стилна и без влагане на големи средстава за декорации. Достатъчно е да бъде поддържана чиста и спретната и да ухае приятно. Това винаги е модерно!
  1. Изберете това, което ще ви е най-удобно и което ще ползвате.
Няма нужда да купувате скъпи вани или душ кабини с много екстри, ако нямате време да им се насладите. Особено се отнася до ваните. За да бъде пълноценна употребата на вана, то вие трябва да разполагате с времето да стоите в нея. Да.. това не означава, че е най-правилно да заложите на съвсем обикновените неща, но ако няма да ползвате нещо, защо да го плащате? При душ кабините специално екстрите, като хидро масаж, радио или парен ефект оскъпяват доста. Помислете добре, преди да платите за нещо.
  1. Съобразете с разхода на вода
Ако това за вас има наистина значение, много по-изгодно излиза да изберете душ кабината. Там разходите за вода са драстично по-малки от тези за вана. Количеството, което изразходвате, за да напълните една вана е около 100-150л, докато при душ е около 50-80л.
  1. Хигиена
От гледна точка на почивстването . Каквото и да изберете няма как да се почисти от  само себе си. Спорен е въпроса, кое се чисти по-лесно ( душ кабина или вана) .
 
Каквото и да изберете за вашия дом, не забравяйте, че най-важен от всичко е вашия комфорт. Хубаво е, когато направите избора си да се запознаете с добрите и лошите страни, за да не останете неприятно изненадани в даден момент. У нас, най-често хората избират душ кабини, тъй като те са изключително подходящи за малките пространсва, с които разполагат  в повечето жилищни кооперации. Най-честата грешка, която допускат потребителите е да изберат прибързано, разчитайки само на цената, което не винаги е гаранция за качество. Хубаво е да знаете, че при тях най-честите проблеми са с износването на металните части, като лайсни, дръжки и панти.

Разбира се, че подлежат на смяна. Препоръчително е поне веднъж седмично да се прави почистване на душ кабината. В противен случай има опасност да се появи неприяна миризма ( сифоните на някои душ кабини не спират миризмата идваща от канала) или пожълтяване по ъглите.  Важно е да знаете, че при почистването на душ кабините , не е препоръчително да изпозлвате препарати за отпушване на канали. Те могат сериозно да увредят гумени и пластмасови части и да се предизвика теч, под коритото, който е труден за отстраняване. На пазара се предлагат стотици видове препарати, които са подходящи за почистване на душ кабина. А ако се окажете без препарат в момента или пък искате да използвате нещо по-леко за почистването, напръскайте душ кабината обилно с оцет и изчакайте известно време.След това само отмийте с вода.  Много често има проблем с твърдата вода, която наслагва варовикови отлагания по гладките повъхности, или така наречените бели петна, които всички мразим. Освен всички ефикасни продукти на пазара, оцета тук също остава един лесен и екологично чист начин за справянето на проблемите с варовика. Повечето препарати, които купуваме от магазина също имат съдържание на оцет. Накиснете слушалката на душа в съд с  оцет и ще получите супер резултат. Солната киселина също се справя чудесно с този проблем, но не се препоръчва, тъй като може да има неприятни последици ако я изпозлвате невнимателно. Ако пък не понасяте миризмата на  оцета може да приложите един малко по-нестандартен метод, а именно с мазнина. Необходимо е да полеете мястото с олио или някаква друга растителна мазнина и след няколко минути да разтъркате с груба гъба, докато отстраните наслагванията.  Ако забравяте след душ да изтриете капките по стъклените или огледални повърхности може да се затрудните с отсраняването им. Намачкания вестник си остава най-доброто средство за тази цел.  Колкото и неприятна да е процедурата по почистването, опитвайте се винаги да гледате от добрата страна на нещата. Превърнете търкането  в забавно, като си пуснете любима музика . А и няма нужда да губите време във фитнес залата, като можете да превърнете чистенето в упражнения за дупе и крака.
Архив новини