Вашата оценка 4.00 от 1 гласа

Изграждане на фотоволтаични системи

Фотоволтаична система

Какво представляват фотоволтаичните системи и как работят?

Изграждане на фотоволтаични системи

Фотоволтаичните системи (PV системи) са технология за възобновяема енергия, която преобразува енергията от слънцето в електричество с помощта на фотоволтаици. Тези фотоволтаици, известни също като  слънчеви панели , осигуряват надеждно решение за зелена енергия.

Слънчевата фотоволтаична система е устойчив вариант с ниска поддръжка за всеки, който иска да допринесе за по-екологична околна среда, тъй като системата не причинява никакво замърсяване или емисии и има многобройни предимства .

Фотоволтаичните системи използват фотоволтаични клетки за събиране на слънчева енергия от слънчевата светлина и преобразуването й в постоянен ток (DC) електричество . Отражението на слънчевата светлина ще създаде електрическо поле във фотоволтаичните системи, което ще доведе до протичане на електричество.

DC електричеството ще бъде транспортирано до инвертор, който ще преобразува тази DC мощност в променлив ток (AC) . Това променливотоково захранване е типът електричество, което се използва за електрическите уреди във вашия дом, наричано още променливотоково натоварване.

Интересувате ли се да научите повече за фотоволтаичните системи? Нека ви помогнем! Като просто попълните формуляра за контакт в горната част на тази страница , ние ще ви предоставим 4 безплатни оферти без задължения от нашите професионални доставчици.
 

Компоненти на фотоволтаични системи

Фотоволтаичните системи обикновено се състоят от шест отделни компонента : слънчев фотоволтаичен масив, контролер за зареждане, батерия, инвертор, електромер и електрическа мрежа. Правилното инсталиране на всички тези компоненти определя колко ефективни са слънчевите панели .

Контролерът за зареждане и батерията обаче не са задължителни . Въпреки че тези два компонента ви помагат да съхранявате и като такива да използвате по-добре генерираната от вас електроенергия, те също могат да увеличат общата цена на фотоволтаичната инсталация.

Въпреки че слънчевите фотоволтаични масиви произвеждат енергия, когато са изложени на слънчева светлина, другите компоненти са необходими за правилното преобразуване, разпределение и съхраняване на енергията , произведена от слънчевите панели.

Изображението по-долу илюстрира фотоволтаичната система и връзката на нейните отделни компоненти.
Изграждане на фотоволтаични системи

Компонент 1: Слънчев фотоволтаичен масив

Слънчевият фотоволтаичен масив се състои от няколко слънчеви фотоволтаични панели, които са електрически свързани. Слънчевият фотоволтаичен масив генерира постоянен ток от слънчева светлина .

Благодарение на гъвкавостта на модулните фотоволтаични масиви, PV системите предлагат много различни дизайни и голямо разнообразие от електрически нужди , независимо колко голяма или малка е инсталационната повърхност.

Важно е да имате предвид, че фотоволтаичните системи трябва да бъдат инсталирани на стабилни монтажни конструкции, които могат да поддържат масива и да издържат на атмосферни условия като вятър, дъжд и корозия през следващите няколко десетилетия.

Компонент 2: Контролер за зареждане

Контролерите за зареждане регулират DC от слънчевите панели, за да се уверят, че батериите няма да се презаредят . Контролерът за зареждане може да измерва дали батериите са напълно заредени и може да спре протичането на ток, за да предотврати трайно увреждане на батериите.

Контролерите за зареждане могат да бъдат разделени на два типа : модулация на ширината на импулса (PWM) и проследяване на максимална мощност (MPPT). PWN е стандартен тип и е подходящ за по-малки фотоволтаични системи и батерийни банки, тъй като те варират между 4 и 60 ампера.

От друга страна, MPPT контролерите за зареждане са по-подходящи за фотоволтаични системи с високо напрежение - в повечето случаи - до 160 волта DC.

Тъй като не всяка фотоволтаична система има банка от слънчеви батерии, не винаги е необходимо да включвате контролер за зареждане във вашата система. С други думи, имате нужда от контролер за зареждане само ако имате батерия.

Освен това, от по-технически аспект, може да не се нуждаете от контролер за зареждане, ако вашият PV масив издава около 2 вата или по-малко за всеки 50 амперчаса на батерията.

Компонент 3: Банка батерии

Слънчеви панели

Банката за батерии гарантира, че неизползваната ви енергия не отива на вятъра, тъй като съхранява енергията, която се произвежда от фотоволтаичния масив и не се изразходва веднага. След това може например да захранва вашия дом с електричество през нощта или при много облачно време, когато няма достатъчно слънчева светлина.

Включването на банка за батерии във вашите фотоволтаични системи не е задължително , но може да удвои количеството слънчева енергия, което можете да използвате. С батерийна система вашият дом ще може да използва 80% от генерираната енергия, докато без батерийна система това би било само 40%.

Компонент 4: Инвертор

Слънчевият енергиен инвертор е ключова част от всяка слънчева фотоволтаична система, тъй като преобразува електричеството от DC в AC . Това е необходимо, тъй като се нуждаете от променливотоково захранване за енергийното захранване на вашите домашни уреди.

Компонент 5: Измервател на комунални услуги

Независимо от вашата соларна фотоволтаична система, вашето домакинство разполага с електромер, който измерва консумацията на електроенергия на къща или апартамент.

Измервателят за комунални услуги е свързан към фотоволтаичната система и измерва колко електроенергия използвате във вашия дом. Електричеството, което сте генерирали от фотоволтаичните панели, което не се съхранява или използва, ще бъде върнато обратно в електрическата мрежа.

Компонент 6: Електрическа мрежа

Само няколко домове в Обединеното кралство живеят извън мрежата . Въпреки че възобновяемите технологии правят живота извън мрежата възможен с помощта на решения за слънчеви батерии, повечето собственици на жилища все още могат да изберат комбинация от слънчево и базирано на мрежата електричество.

Ако вашият дом е свързан към електрическа мрежа, допълнителната мощност, която се генерира след като батерията ви е пълна, ще бъде изпратена към мрежата. Това също така означава, че в периоди, когато фотоволтаичната система не покрива вашите енергийни нужди, вие ще можете да захранвате дома си от електрическата мрежа , ако е необходимо.

6 предимства на фотоволтаичните системи

Фотоволтаичните системи имат редица предимства пред конвенционалните технологии за производство на енергия. Най-важните са изброени по-долу.

Предимства на фотоволтаичната система
  1. Слънчевите фотоволтаични системи могат да бъдат проектирани за различни приложения и оперативни изисквания и следователно могат да бъдат адаптирани към вашата лична ситуация. Има размери на домашни системи, както и размери на търговски соларни панели .
  2. След като вашата слънчева PV система е правилно инсталирана, тя ще изисква само минимална поддръжка . В допълнение, тяхната надеждност и енергийна независимост ще ви предложат цял ​​живот производство на електроенергия.
  3. Слънчевите фотоволтаични системи предлагат устойчиво производство на електроенергия, тъй като разчитат на природен ресурс (слънчева светлина) и операциите им не създават никакъв шум или замърсяване .
  4. Тъй като фотоволтаичните системи са модулни , е лесно да ги разширите или дори, в някои случаи, да ги транспортирате.
  5. Въпреки че разходите за инсталиране на соларни панели са доста високи, важно е да имате предвид, че слънчевата PV система ще намали сметките ви за електричество в дългосрочен план, тъй като използването им е безплатно.
  6. Електричеството, което се генерира от слънчевата PV система, може да се използва и за осигуряване на топлина в комбинация с електрически бойлер. Като алтернатива, ако се интересувате от включването на слънчева топлинна енергия във вашия дом, не забравяйте да разгледате и слънчевото отопление на вода .
Детайлно описание:   Datasheet-MultiPlus-II-inverter-charger-EN_722.pdf - 586.45KB
КОНСУЛТАЦИЯ
0895320159
РАЗМЕРИ

ФОРМА ЗА ПОРЪЧКА / ЗАПИТВАНЕ
 
Име:
Телефон:
E-mail:
Коментар:
Галерия готови проекти Изграждане на фотоволтаични системи
Етикети
енергия, фотоволтаици, Компоненти, преобразува, слънцето, контролер, възобновяема, слънчев, мрежа, инсталиране, енергия, електричество, Какво, емисии, зелена, предимства, фотоволтаичен, светлина, ток, инвертор, слънчеви, Фотоволтаична, представлява, ниска, система, батерия, зареждане, клетки, PV, работи, захранване, вредни, никакво, замърсяване, ефективни, панели, как, постоянен, електромер, фотоволтаични, поддръжка, многобройни, масив